Marmolada ostateczna
składniki: 1 kg żurawin, 1 kg cukru
Żurawiny dobre do smażenia, gdy przemarznięte, bo jesienią nazbyt kwaśne. Przemarznięte zebrawszy, racz przebrać, w zimnej wodzie opłukać i na maszynce zemleć. Do rondla z cukrem włożywszy, smaż, aż marmolada zgęstnieć zechce, natenczas ją do słoja włóż i Dies irae ochoczo zaśpiewaj. Do ciast i sosów wyborna jest.
Mazurek ostateczny
składniki: 1/2 kg mąki, 7 dkg mała, 25 dkg migdałów bez łupek, 12 dkg cukru, 4 gotowane żółtka, 1 surowe; do lukrowania: pomadka z 1/2 kg cukru; do zabarwienia alkermes; do przybrania: konfitury; do przełożenia: 1/2 kg żurawinowej marmolady.
Masło i mąkę na stolnicy na sypką masę przerób, zmielone migdały, żółtka przez sito przetarte, cukier i żółtko surowe dodaj, ciasto zagnieć, na blasze trzy albo cztery placki upiecz, marmoladą przełóż, lukruj lukrem różowym. Konfiturą żurawinową i owocami smażonemi ubrać chciej. Rozetami wypełnij, wąskiem przybraniem obramuj.
***
Wy, którzy po mnie żyć będziecie,
Ucho na głosie mym zawieście
Pisałem to na Bożym świecie,
Gdy lat mijało dwa tysiące
Oraz dwanaście od Wcielenia;
Wiem zaś wiedziony głosem Wiary
I Rozumnego Doświadczenia,
Że póki świat istnieje stary,
Dopóty ludzie, jak przybłędy
Zawsze niesmacznie błądzić będą,
Te same popełniając błędy;
Lecz świat, skwaśniały ich brawendą,
Doczeka, aż wybije data,
Gdy ostatecznej czas godziny
Chrystus wysłodzi kwaśność świata,
Jak mróz - wysładza żurawiny.
Wspomnijcie wy w momencie owym
Joe, co zwan był Lemoniadowym
-- Opus Lemoniadorum
***
Odsłon bloga: 127818