Lemoniadowy Lemoniadowy
833
BLOG

Marmolada ostateczna

Lemoniadowy Lemoniadowy Kultura Obserwuj notkę 178

Żurawiny

 

Marmolada ostateczna

składniki: 1 kg żurawin, 1 kg cukru

   Żurawiny dobre do smażenia, gdy przemarznięte, bo jesienią nazbyt kwaśne. Przemarznięte zebrawszy, racz przebrać, w zimnej wodzie opłukać i na maszynce zemleć. Do rondla z cukrem włożywszy, smaż, aż marmolada zgęstnieć zechce, natenczas ją do słoja włóż i Dies irae ochoczo zaśpiewaj. Do ciast i sosów wyborna jest.

Mazurek ostateczny

składniki: 1/2 kg mąki, 7 dkg mała, 25 dkg migdałów bez łupek, 12 dkg cukru, 4 gotowane żółtka, 1 surowe; do lukrowania: pomadka z 1/2 kg cukru; do zabarwienia alkermes; do przybrania: konfitury; do przełożenia: 1/2 kg żurawinowej marmolady.

   Masło i mąkę na stolnicy na sypką masę przerób, zmielone migdały, żółtka przez sito przetarte, cukier i żółtko surowe dodaj, ciasto zagnieć, na blasze trzy albo cztery placki upiecz, marmoladą przełóż, lukruj lukrem różowym. Konfiturą żurawinową i owocami smażonemi ubrać chciej. Rozetami wypełnij, wąskiem przybraniem obramuj.

Mazurek ostateczny z marmoladą ostateczną

 

***

Wy, którzy po mnie żyć będziecie, 
Ucho na głosie mym zawieście
Pisałem to na Bożym świecie,
Gdy lat mijało dwa tysiące

Oraz dwanaście od Wcielenia;
Wiem zaś wiedziony głosem Wiary
I Rozumnego Doświadczenia,
Że póki świat istnieje stary,

Dopóty ludzie, jak przybłędy
Zawsze niesmacznie błądzić będą,
Te same popełniając błędy;
Lecz świat, skwaśniały ich brawendą,

Doczeka, aż wybije data,
Gdy ostatecznej czas godziny
Chrystus wysłodzi kwaśność świata,
Jak mróz - wysładza żurawiny.

Wspomnijcie wy w momencie owym
Joe, co zwan był Lemoniadowym

-- Opus Lemoniadorum

***



 

Odsłon bloga: 127818

Lemoniadowy
O mnie Lemoniadowy

Lista notek » Kreativ Blogger Award » Piwnica pod jankesami » moje lubczasopisma » Lemoniada »   Koty »   Polityczne lody »   Sandomierz »   Star Trek »   Tagi salonowe »   Numerologia »   Koniec świata »   XXX »  

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura