Lemoniadowy Lemoniadowy
536
BLOG

Pucharek lemoniady dla Hiszpanii

Lemoniadowy Lemoniadowy Rozmaitości Obserwuj notkę 57

Z okazji wygranej Hiszpanii w Mistrzostwach Świata w piłce nożnej warto napić się lemoniady w hiszpańskim stylu - tinto de verano...

Hiszpańska lemoniada

Składniki:

  • 6 cytryn (zamiennie można użyć 7-8 limetek lub 3 pomarańcze)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr wytrawnego czerwonego wina
  • 1 litr wytrawnego białego wina
  • liście mięty

Sposób przyrządzenia:

  1. Wsyp cukier do patelni, ostrożnie obierz skórkę z 3 cytryn uważając by nie odkroić białych włókienek.  Wycisnąć sok z cytryn i wrzuć je na patelnię.
  2. Umieść patelnię na wolnym ogniu, aby rozpuścić cukier. Od czasu do czasu zamieszaj. Odstaw do ostudzenia.
  3. Potnij pozostałe cytryny na plasterki. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do szklanego dzbanka. Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Najlepiej przygotować wieczorem i zostawić w lodówce przez noc.
  4. Przed podaniem dodaj do dzbanka lemoniady listki mięty. Podawaj z lodem, udekorowane listkami mięty i plasterkami cytryny.
     

Hiszpańska lemoniada
 

 

Licznik PageViews: 33192

Lemoniadowy
O mnie Lemoniadowy

Lista notek » Kreativ Blogger Award » Piwnica pod jankesami » moje lubczasopisma » Lemoniada »   Koty »   Polityczne lody »   Sandomierz »   Star Trek »   Tagi salonowe »   Numerologia »   Koniec świata »   XXX »  

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości