Z okazji wygranej Hiszpanii w Mistrzostwach Świata w piłce nożnej warto napić się lemoniady w hiszpańskim stylu - tinto de verano...
Składniki:
- 6 cytryn (zamiennie można użyć 7-8 limetek lub 3 pomarańcze)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr wytrawnego czerwonego wina
- 1 litr wytrawnego białego wina
- liście mięty
Sposób przyrządzenia:
- Wsyp cukier do patelni, ostrożnie obierz skórkę z 3 cytryn uważając by nie odkroić białych włókienek. Wycisnąć sok z cytryn i wrzuć je na patelnię.
- Umieść patelnię na wolnym ogniu, aby rozpuścić cukier. Od czasu do czasu zamieszaj. Odstaw do ostudzenia.
- Potnij pozostałe cytryny na plasterki. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do szklanego dzbanka. Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Najlepiej przygotować wieczorem i zostawić w lodówce przez noc.
- Przed podaniem dodaj do dzbanka lemoniady listki mięty. Podawaj z lodem, udekorowane listkami mięty i plasterkami cytryny.
Licznik PageViews: 33192
Komentarze