Odstępując od tradycyjnego podawania sake, tj. na ciepło, możemy przygotować pyszną lemoniadę z orientalną nutą.
Składniki
- skórka z jednej cytryny
- 1 szklanka świeżego soku cytrynowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki piwa imbirowego
- 1/2 szklanki sake
- lód (około 24 kostki)
- 1 szklanka jagód i/lub truskawek do przybrania
Przygotowanie: Wymieszać sok cytrynowy z cukrem aż cukier się całkowicie rozpuści. Zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem owoców do przybrania. Wsypać jagody i truskawki do szklankek lub dzbanka. Następnie wlać miksturę. Podawać z plasterkiem cytryny lub limonki.
Pić z okrzykiem: banzai!
Alternatywnie: Zamrozić przygotowaną lemoniadę. Następnie po wyjeciu z zamrażalnika zmiksować aby uzyskać lemoniadowy sorbet. Przystroić plasterkiem cytryny, owocami, listkami mięty...
Licznik PageViews: 10288
Komentarze