18 maja 2006 Piotr Farfał został powołany przez Radę Nadzorczą Telewizji Polskiej na członka Zarządu Telewizji Polskiej S.A. Praktycznie od początku chciano by z TVP wyleciał – jak i motylek od którego pochodzi słówko farfalle. Tymczasem 19 grudnia 2008 został prezesem i pełnił tą funkcję aż do niedawna, kiedy to w końcu wyłuskano go z talerza TVP, jak nie przymierzając, kokardkę makaronu farfalle. Do telewizji Farfał przeszedł „z nadania” przystawki, ale to nie znaczy, że odchodząc z niej powinien z przystawkami skończyć. Poza TVP jest w końcu choćby kuchnia.tv... Tak czy inaczej, na widelcu mamy farfalle, ale czy to jeszcze „czysta gra” jak by to wynikało z tytułu opowiadania Philipa Dicka, to już zupełnie inna sprawa. Być może, mimo zapewnień Farfała, iż „nie jest brązowym Murzynem” jego sytuacja przypomina również inne dzieło Dicka – „Krótki, szczęśliwy żywot brązowego Oxforda”: Ropuch płynący łódeczką w dół strumienia i człowiek z uzi w rękach... Wszelkie próby zrozumienia wszechświata nie mają sensu, ale mimo to musimy jakoś sobie radzić...
W każdym razie dla lepszego trawienia proponujemy pożywną sałatkę farfalle z boczkiem i nutką cytryny:
Składniki na 6 porcji
- 1 szklanka makaronu farfalle (kokardki/motylki)
- 5 łyżek oliwy w oliwek
- 150 gram boczku pancetta, cienko pokrojony
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 szklanki kruchych liści („zielenina” wedle smaku)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- parmezan w kawałku
Przepis
Przygotować duży garnek z wodą i posolić. Gotować makaron przez 10–12 minut lub dopóki stwierdzimy iż jest gotowy. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Ponownie odcedzić. Przełożyć do dużej misy i pokropić 1 łyżką oliwy. Odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie podgrzać piekarnik do ok. 150°C.
Ułożyć jedną warstwę boczku na blasze do pieczenia z bacznymi krawędziami. Piec przez 10 do 15 minut aż będzie chrupiący. Pociąć plastry w kostkę I przełożyć do małej miski. Można przykryć i wstawić do lodówki, jeżeli nie będzie użyty od razu.
W małej misce połącz sok z cytryny i pozostałe 4 łyżki oliwy aż do osiągnięcia jednorodnej mieszaniny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać dressing do farfalle. Posyp “zieleniną” I boczkiem. Podawać układając niewielką ilość makaronu na małym talerzu. Przybrać sałatkę świeżo startym parmezanem i startą skórką cytrynową.
Smacznego!