Lemoniadowy Lemoniadowy
290
BLOG

Farfalle w TV – farfalle na widelcu

Lemoniadowy Lemoniadowy Polityka Obserwuj notkę 13

Piotr Farfał (z kokardką)Farfalle na widelcu leci jak farfalle   18 maja 2006 Piotr Farfał został powołany przez Radę Nadzorczą Telewizji Polskiej na członka Zarządu Telewizji Polskiej S.A.  Praktycznie od początku chciano by z TVP wyleciał – jak i motylek od którego pochodzi słówko farfalle. Tymczasem 19 grudnia 2008 został prezesem i pełnił tą funkcję aż do niedawna, kiedy to w końcu wyłuskano go z talerza TVP, jak nie przymierzając, kokardkę makaronu farfalle. Do telewizji Farfał przeszedł „z nadania” przystawki, ale to nie znaczy, że odchodząc z niej powinien z przystawkami skończyć. Poza TVP jest w końcu choćby kuchnia.tv... Tak czy inaczej, na widelcu mamy farfalle, ale czy to jeszcze „czysta gra” jak by to wynikało z tytułu opowiadania Philipa Dicka, to już zupełnie inna sprawa. Być może, mimo zapewnień Farfała, iż „nie jest brązowym Murzynem” jego sytuacja przypomina również inne dzieło Dicka – „Krótki, szczęśliwy żywot brązowego Oxforda”: Ropuch płynący łódeczką w dół strumienia i człowiek z uzi w rękach... Wszelkie próby zrozumienia wszechświata nie mają sensu, ale mimo to musimy jakoś sobie radzić... 

 

   W każdym razie dla lepszego trawienia proponujemy pożywną sałatkę farfalle z boczkiem i nutką cytryny:

Składniki na 6 porcji

  • 1 szklanka makaronu farfalle (kokardki/motylki)
  • 5 łyżek oliwy w oliwek
  • 150 gram boczku pancetta, cienko pokrojony
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 szklanki kruchych liści („zielenina” wedle smaku)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • parmezan w kawałku
     

Przepis

Przygotować duży garnek z wodą i posolić. Gotować makaron przez 10–12 minut lub dopóki stwierdzimy iż jest gotowy. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Ponownie odcedzić. Przełożyć do dużej misy i pokropić 1 łyżką oliwy. Odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie podgrzać piekarnik do ok. 150°C.

Ułożyć jedną warstwę boczku na blasze do pieczenia z bacznymi krawędziami. Piec przez 10 do 15 minut aż będzie chrupiący. Pociąć plastry w kostkę I przełożyć do małej miski. Można przykryć i wstawić do lodówki, jeżeli nie będzie użyty od razu.

W małej misce połącz sok z cytryny i pozostałe 4 łyżki oliwy aż do osiągnięcia jednorodnej mieszaniny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać dressing do farfalle. Posyp “zieleniną” I boczkiem. Podawać układając niewielką ilość makaronu na małym talerzu. Przybrać sałatkę świeżo startym parmezanem i startą skórką cytrynową.

Smacznego!

 Gotowe danie z farfalle

Lemoniadowy
O mnie Lemoniadowy

Lista notek » Kreativ Blogger Award » Piwnica pod jankesami » moje lubczasopisma » Lemoniada »   Koty »   Polityczne lody »   Sandomierz »   Star Trek »   Tagi salonowe »   Numerologia »   Koniec świata »   XXX »  

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Polityka