Lemoniadowy Lemoniadowy
615
BLOG

Lemoniadowy przekładaniec na urodziny

Lemoniadowy Lemoniadowy Rozmaitości Obserwuj notkę 42

   Po niefortunnym incydencie w Burger King Pan Fortune niewątpliwie najlepszego humoru nie miał, jednak fortuna cytryną się toczy a nasz bohater – zgodnie z tym, co zostało napisane w policyjnym raporcie – obchodzi dziś swoje 67 urodziny. Z tej oto okazji na jego cześć przedstawiam przepyszny lemoniadowy przekładaniec. Ciasto to jest lemoniadowe od środka i na zewnątrz – kombinacja mrożonej lemoniady i świeżej skórki z cytryn nadaje mu wyjątkowy, energetyczny smak.

Lemoniadowy przekładaniecCałkowity czas przygotowania: ok. 55 minut
Porcje: ok. 12

SKŁADNIKI:

Ciasto:
· 2,5 szklanki mąki tortowej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki soli
· 3/4 szklanki masła śmietankowego, temperatura pokojowa
· 1 1/3 szklanki cukru
· 3 łyżki stołowe mrożonego koncentratu lemoniadowego, rozmrożonego
· 1 łyżka stołowa skórki cytrynowej
· 1 łyżka stołowa esencji waniliowej
· 4 duże jajka
· 1 szklanka mleka pełnotłustego

Muss:
· Dwa pudełka 230 g serka śmietankowego, temperatura pokojowa
· 3/4 szklanki masła śmietankowego, temperatura pokojowa
· 3 szklanki cukru pudru
· 2 łyżeczki zmielonej skórki cytrynowej
· 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
· 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego

· Skórka cytrynowa dla dekoracji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto: Wstępnie podgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować 2 kwadratowe patelnie o wymiarach 22,5 cm i wysokości 5 cm; wyłożyć dno pergaminem i go natłuścić. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do średniej miski; odstawić. Przy użyciu miksera elektrycznego z nasadką łopatkową ubić masło w dużej misce aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać cukier, od czasu do czasu zebrać ze ścianek i ubijać aż stanie się puszyste. Dodać koncentrat lemoniady, skórkę i wanilię. Pojedynczo wbijać jajka, od czasu do czasu zbierając masa ze ścianek. Kontynuować ubijanie aż masa będzie gładka. Na niskiej prędkości dodać suche składniki naprzemiennie z mlekiem w trzech etapach, aż do całkowitego wymieszania. Podzielić ubite ciasto równo pomiędzy przygotowane blachy. Piec ciasto dopóki wykałaczka nie będzie wychodzić sucha, typowo około 25 minut.

Muss: Przy użyciu miksera z nasadką do ubijania, ubić serek śmietankowy i masło w dużej misce dopóki nie będzie lekki i puszysty. Stopniowo dodawać cukier, od czasu do czasu zbierać muss ze ścianek. Dodawać skórkę, wanilię i olejek cytrynowy aż masa stanie się gładka i puszysta, około 4 minut.

Przekładanie: Odwrócić ciasta na blat. Zdjąć pergamin. Umieścić jedną warstwę płaską stroną do góry na półmisku. Rozsmarować 1 szklankę mussu. Nałożyć drugą warstwę ciasta płaską stroną do dołu. Rozsmarować pozostałą część musu na górnej części i po bokach ciasta.

Wskazówki: Ciasto można przygotować dzień wcześniej. Należy przykryć i przechowywać w lodówce. Przed podaniem powinien leżeć 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Przykładowa dekoracja: Obrać cytrynę w taki sposób, aby uzyskać długie skórki do dekoracji. Obsypać rogi ciasta startą skórką

Wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim smacznego!

__________
* skorygowałem przepis za sugestią wiedźmy Margo,
w imieniu solenizanta przyjmuję również ofiarowaną butlekę szampana 
** na zamówienie Sowińca coś mocniejszego zamiast lemoniady
 

Szampan Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Lemoniadowy
O mnie Lemoniadowy

Lista notek » Kreativ Blogger Award » Piwnica pod jankesami » moje lubczasopisma » Lemoniada »   Koty »   Polityczne lody »   Sandomierz »   Star Trek »   Tagi salonowe »   Numerologia »   Koniec świata »   XXX »  

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości